sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Ikävä yllätys vai välttämätön paha?


Vaalisunnuntai valkeni managualaisessa suomalaiskodissa leppoisasti. Aamukahvin jälkeen isäntä alkoi rakentaa vartijan kanssa kompostia, minä tartuin torakkaa sarvista: lakaisin, jynssäsin ja myrkytin. Pablo, vartijamme, oli käynyt ennen töihin tuloa äänestämässä. Kaupungilla ja äänestyspaikassaan oli ollut hyvin rauhallista, hän kertoi.
    Kotipihalta kuunneltuna rauha tuntui olevan maassa pitkin päivää. Tieltä tai naapurustosta ei kuulunut mitään tavallisesta poikkeavaa.
    Iltapäivällä riisuin hengityssuojan ja kumihanskat, karistin pölyt suihkun alla ja vaihdoin puhdasta ylle. Mies ehdotti, että syötäisiin pitkästä aikaa ulkona. Siitäkin huolimatta, että pihvin kanssa ei saisi viinilasillista eikä edes kylmää olutta. Kansalaisten vaalitunteita ei nimittäin viilennetä kylmillä juomilla vaan viikonlopun yli kestävällä alkoholin myyntikiellolla.
    Kävelimme läheiseen, paikallisittain järkyttävän kalliiseen ravintolaan. Paikallisittain ehkä vieläkin järkyttävämpää on se, että kävelimme. Varttitunnin kävely korvataan täällä aina autolla, usein mahtipohtisen suurella ja kiiltävällä camionettella.  Pientareet ovat olemattomia ja vauhdit kovia, mutta koska liikennettä oli tänään niukasti, olemattomallakin pientareella oli yllättävän hyvä kävellä.
    Illan jo vähän hämärtyessä palasimme kotiin vatsat täynnä mehevää pihvilihaa. Avasimme netin (televisiota meillä ei ole, kuten ei autoakaan) ja ryhdyimme pitämään omia vaalivalvojaisiamme.  
    *
Netti levällään seuraamme Nicaraguan kahden suuren sanomalehden, El Nuevo Diarion ja La Prensan, sekä televisiokanava Canal 15:n sivuja:

Matagalpan kunnassa tulehtunut tilanne johti väkivaltaisiin hyökkäyksiin kolmelle äänestyspaikalle, jotka hajotettiin ja poltettiin; kaikki siihen mennessä annetut äänet tuhottiin. Läheisiä äänestypaikkoja ei avattu, ja 3 000 ihmisen äänet jäivät huomioimatta.

Jossain alkaa ammuskelu, mutta sitä ei tarvitse säikähtää. Se tuntuu kuuluvan täällä niin arkeen kuin juhlaankin.

Vaalitarkkailijajärjestön Etica y Transparencian johtajan Roberto Courtneyn mukaan suurinta huolta vaaleissa on aiheuttanut se, että 15–20 prosentissa äänestyspaikkoja ei ole ollut vaalivirkailijoina kaikkien puolueiden tai vaaliliittojen edustajia. Courtney sanoo, että ääntenlaskentaa on vaikea pitää luotettavana. Ensimmäisen kerran yli 20 vuoteen.

Huokaus.

Opposition virkailijoita on poistettu äänestyspaikoilta väkivalloin eri puolilla maata.
Managuan Altamirassa asukkaat ovat nousseet vaatimaan äänten tarkistamista, koska oppositiota edustavat vaalivirkailijat on poistettu äänestyspaikalta ennen ääntenlaskentaa.

Altamira on lähellä, kävelymatkan päässä. Tuntuu epätodelliselta.

Amerikan valtioiden järjestön OAS:n vaalitarkkailijat raportoivat, että ainakin 20 prosentissa äänestyspaikkoja on estetty tai rajoitettu vaalitarkkailijoiden sisäänpääsyä ilman pätevää syytä. Joissakin äänestyspaikoissa vaalitarkkailijat on poistettu tilasta ennen ovien sulkemista ja ääntenlaskentaa. OAS:n vaalitarkkailijaryhmän johtaja Dante Capute toteaa, että vaalit eivät ole oikeudenmukaiset.

Pala alkaa nousta kurkkuun.

Joissakin äänestyspaikoissa vaaliurnia oli sijoitettu niin, että vaalisalaisuus ei toteutunut.
Granadan kaupungissa erään äänestyspaikan ovet oli suljettu liian aikaisin, ja äänestämättä jääneet olivat estäneet äänestyslippuja hakemaan tulleen ajoneuvon pääsyn äänestyspaikalle.
Televisiokanavien 4 ja 8 väitetään häirinneen vaalirauhaa Managuassa.

Mies lähtee suihkuun, minä alan kirjoittaa tätä tekstiä. Uutiset eivät taida tänään tämän paremmiksi muuttua.

Sandinistipuolueen kannattajat juhlivat voittoa ennenaikaisesti.

Mitä, jos he eivät voitakaan? Miten reagoisivat tuhannet turhautuneet ja adrenaliinia tursuavat ihmiset?

Nicaraguan keskusvaalilautakunta syyttää oppositiopuolue PLI:tä epäjärjestyksestä. Ja vakuuttaa, että mitää tavallisuudesta poikkeavaa ei ole tapahtunut. Sen edustaja lupaa, että äänet käsitellään asianmukaisesti.

Illalla vähän kymmenen jälkeen ei ole ensimmäisiäkään tietoja vaalien tuloksista. Mutta ei niitä näiden uutisten pohjalta tarvita. Daniel Ortega ja sandinistipuolue ovat voittaneet – ensimmäisellä kierroksella. Odotetusti mutta eivät rehellisesti. Se on pettymys, ikävä yllätys.
    Ammuskelu jatkuu, liikenne on vilkastunut. 
    Ja meillä käydään nukkumaan pikkuisen levottomin mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti